Partnereink:
Támogató:

A d1 tv médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


reperto-ART

A reperto-ART-ban kihagyhatatlannak ígérkező kulturális programokat ajánlunk.  Színház, zene, film, tánc, irodalom és kiállítás mind repertoáron a reperto-ARTban!

Műsorunk minden héten hírt ad a legfrissebb kulturális eseményekről:
Nézőinknek nem kell bajlódniuk a heti kultúrprogram összeállításával!, hiszen a munka oroszlánrészét szerkesztőink végzik. A képernyő előtt ülőknek elég a legizgalmasabb ajánlatok között szemezgetniük.

reperto-ART (261. rész)
A 2014.12.25 -i adás

A tartalomból:
A karácsony a szeretet ünnepe – de mi történik akkor, ha valakitől távol állnak az ilyenfajta érzelmek, és csak a pénz bűvöletében él? Charles Dickens máig aktuális története, a Karácsonyi ének ezúttal musical formájában jelenik meg a Budapesti Operettszínház műsorán.

Égősor, boa, fényes gömbök, mézeskalács és csúcsdísz – a karácsonyfák elmaradhatatlan ékei. Fiatal képzőművészek azonban szabadon engedték a fantáziájukat, és kortárs szellemiségben öltöztették fel az ünnepre harminc fenyőt. Az eredmény a Nagytétényi Kastélymúzeumban tekinthető meg.

A Budafoki Dohnányi Ernő Zenekar fiatal kora ellenére már számos koncertet tudhat a háta mögött, repertoárjukon egyaránt szerepelnek oratórikus, szimfonikus, vagy éppen szcenikus előadások is – ezáltal is egyszerre több korosztálynak nyújtanak betekintést a klasszikus zene világába.

A gyerekkort évszázadok óta a felszabadult öröm és a boldog játékvilág jellemzi, amire nosztalgikus hangulatban gondolunk vissza. A Széphárom Közösségi Tér kiállítása ezeket a pillanatokat csempészi vissza a felnőttek szürke hétköznapjaiba.
reperto-ART (260. rész)
A 2014.12.18 -i adás

A tartalomból:
A magyar szecesszió nagymestereinek életművét mutatja be az Iparművészeti Múzeum kiállítássorozata – ezúttal az épület tervezője, Lechner Ödön szerepel a terítéken, akinek hírneve a spanyol Antoni Gaudíéval vetekszik.

Korabeli fotókon, plakátokon, dokumentumokon keresztül idézi meg az I. világháború éveit az Országos Széchenyi Könyvtár kiállítása. A rekonstruált fotókon nyomon követhetőek a hátország mindennapjai, a háborús hangulat megváltozása is.

Gyerekkorunk meghatározó eleme a cirkusz, a lélegzetelállító akrobatikus mutatványokkal, a hol félelmet keltő, hol kacagtató bohóccal, és az egzotikus vadállatokkal. A Fővárosi Nagycirkusz Zéró gravitáció című izgalmas előadása a fizika törvényeit írja újra.

A piciny kis falu, Dunakömlőd egyik éke a Római Birodalmat idéző erődítmény romja, a Lussonium. A folyó menti katonai táborban számos kuriózumnak tekinthető leletet találtak a régészek, melyek nem csak a hazai, hanem a külföldi múzeumoknak is ínyencségként szolgálnak.
reperto-ART (259. rész)
A 2014.12.11 -i adás

A tartalomból:
Az advent és a karácsony előtti visszaszámlálás elengedhetetlen résztvevője a koszorú. 23. alkalommal került megrendezésre a Néprajzi Múzeumban az Adventi virágkötészeti kiállítás és vásár, melynek során betekintést nyerhettek a látogatók az adventi koszorúk tradicionális és modern szerepébe is.

A zsidó kultúra a hosszú évszázadok alatt tetemes színes elemmel, ismeretanyaggal gazdagodott, így kívülállók számára szinte lehetetlen a teljes megismerése. A Kő kövön kiállítás kurátorai nem is törekedtek ennek leküzdésére – csak részleteket villantanak fel a vallásból és mindennapokból, mégis így alkotnak egy egészet.

Ismét Versek szódával programsorozat, avagy a költészet újfent más köntösbe öltözik. Népszerű költők beszélgetnek egymással, de rendhagyó módon: ezúttal nem alkotásaikról, hanem saját magukról, ezzel is emberközelibbé téve a lírai irodalmi hivatást.

A karácsony a szeretet ünnepe, amelyet mindenki családi körben szeret ünnepelni. Már ha erre van lehetősége – ugyanis a történelem során nem egyszer komoly akadályokat gördítettek a háborúk a közös ünneplés elé. A Skanzen kiállítása az első világháború karácsonyait eleveníti fel.
reperto-ART (258. rész)
A 2014.12.04 -i adás

A tartalomból:
Hogyan lehet népszerűbbé tenni egy több száz éve halott költőt, akihez csak megkövült versrészletnyi vagy történelmi emlékek tapadnak? Például új régészeti felfedezésekkel, melyek a Zrínyi Miklósról kialakult képet is színesebbé, érdekesebbé tették – ezúttal a Magyar Nemzeti Galériában.

Kína a szélsőségek országa. Az értéktelen álművészeti tömegtermelés mellett 5000 éves kifinomult tradicionális műkincsek állnak, melyek magukon viselik a legtökéletesebb mesterek kéznyomait. A Hopp Ferenc Múzeum kiállítása ezekből az ősi műremekekből válogat.

Buza Krisztina nem mindennapi elfoglaltságot választott magának: ollóval és papírból egy-egy organikus világot álmodik lámpák köré, játékra kényszerítve ezzel a fényt és a színeket. Visszatekintő munkáit egy rendhagyó szobagaléria, a Kárászy Szalon gyűjtötte csokorba.

Ugyan elsősorban filmrendezőként ismertük, Fábry Zoltán festőművészként kezdte pályafutását – és utolsó éveiben is szívesen ragadott ecsetet. A Magyarság Házában kiállított művei nem csak egyedi látásmódját tükrözik – életműve meghosszabbításának is tekinthetőek.
reperto-ART (257. rész)
A 2014.11.27 -i adás

A tartalomból:
A karácsony közeledtével egyre nagyobb hangsúlyt kap a jótékonykodás. A Budapesten élő diplomatafeleségek minden évben egy adománygyűjtő vásárral segítenek a rászorulókon. A nemzetközi kavalkádban ételek, kézműves termékek és zenés programok mutatják be a különböző kultúrákat.

A Bozsik Yvette Társulat nem először foglalkozik ókori görög történet vagy éppen opera feldolgozásával – ezúttal Szophoklész testvéri szeretetet és hataloméhséget megéneklő drámája, az Antigoné született újjá a táncosok mozdulataiban, Carl Orff zenéjével.

Kinek ne lenne egy-egy gyermekkori emléke a hintalovakról? De vajon ki gondolt volna arra, hogy a faparipa iránti gyűjtőszenvedély addig is fokozódhat, hogy egy széles kiállítás is születhet a játékokból? Az Aba-Novák Galériában több mint száz hintaló csábít nosztalgikus időutazásra.

A görög életérzés az uralkodó erő a CatCaféban is, ahol két görög zenész és négy cica idézi meg a Mediterrániumot. Koncerthangulat helyett azonban a családias légkör jellemzi az előadást – erről gondoskodik a négy bársonytappancsú.
reperto-ART (256. rész)
A 2014.11.20 -i adás

A tartalomból:
Egy bélyeg sokkal több lehet, mint egy egyszerű postai eszköz – azonnali státuszszimbólumként is szolgálhat háborús időkben. Az I. világháború centenáriumán a Bélyegmúzeum sokszínű bélyegekkel tárja fel azt a változatos feladatcsokrot, amit a ragadós kis papírdarab végzett a világégés ideje alatt.

Modern köntösbe öltöztetett kárpát-medencei táncok költöztek be a Hagyományok Házába. Sokféle kultúra keveredik a mozdulatokon keresztül a Magyar Állami Népi Együttes előadásában, mely megidézi az együtt élő népek folklórnyelvét és magát Kárpátalját is.

A XXI. század meghatározó élményei és eseményei villannak fel egy közös tárlaton, az I. világháborútól egészen az Európai Uniós csatlakozásig. A Magyar Nemzeti Galéria falain találkozik a tradicionális képzőművészet és a modern dokumentarista ábrázolás.

Ki ne talált volna már egy-egy elhagyott tárgyat az utcán? És ki gondolt volna arra, hogy ezek összegyűjtésével egy rendhagyó helytörténeti kiállítást is létre lehet hozni? Utóbbit Belváros-Lipótváros Önkormányzata megtette. A Mentés másként hétköznapi tárgyakkal és különleges háttértörténetükkel szórakoztatja az érdeklődőket.
reperto-ART (255. rész)
A 2014.11.13 -i adás

A tartalomból:
A XVII. század Hollandiája olyan festőket adott a világnak, mint Vermeer, Ostade, vagy éppen Rembrandt. Nem véletlen, hogy ezt a korszakot csak a holland festészet arany évszázadának nevezik – a több száz festőzseni műveiből a Szépművészeti Múzeum mutat be egy színes és tetemes válogatást.

Az I. világháború centenáriuma alkalmából számos rendezvény megemlékezett már a világégés véres eseményeiről – azonban az Orosz Kulturális Központ korabeli fotókiállítása ezúttal a háború során ritka gyöngyszemként felbukkanó békés pillanatokat idézi meg.

A zenés színházak repertoárján a musicalek virágkorukat élik – a Centrál Színház ősbemutatója, a Broadway felett az ég viszont nem átall görbe tükröt tartani a műfaj elé. A humort humorra halmozó darab parodisztikusan nevetteti még a musicalek szerelmeseit is.

A Budapesti Városvédő Egyesület Budapest Archív című fotókiállításában ötvözi a kellemest a hasznossal: Budapest értékvédelem alá vont épületeinek legteljesebb körű dokumentációja egy képes adattár, amely a későbbi felújítások során segíti a rekonstrukciót – valamint a sok színes fénykép csemege a szemnek.
reperto-ART (254. rész)
A 2014.11.06 -i adás

A tartalomból:
Az igazi művészetnek még a háborúk sem szabhatnak határt – nem volt ez másképp az első világégés idején sem, mikor a fogságba esett magyar katonák frontszínházak létrehozásával enyhítették a borzalmakat. A Bajor Gizi Színészmúzeum kiállítása idézi meg ezt a korszakot.

Gombafrizura, öltöny-nyakkendő és euforikus koncerthangulat. Ugyan egy fél évszázaddal ezelőtt robbantak be a köztudatba, a Beatles még ma is élő legenda, amiért százezrek rajonganak. A zenekar születésének ötvenedik évfordulóját színes programokkal ünnepelte az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Színek és formák, textil és kő, és a mindent körbelengő harmónia. Két finn barátnő és alkotótárs egymásból, egymásra építkező munkái egy nyugodt, csendes kertté varázsolták a Vízivárosi Galériát.

Az öt fiatal fiúból álló Hello Hurricanet nem csak a lányok rajonganak – a szakma is elismeréssel méltatja a zenekart. Pályájukat feldolgozásokkal kezdték, mára azonban egyre több saját szerzemény szerepel a koncert-repertoárjukon.
reperto-ART (253. rész)
A 2014.10.30 -i adás

A tartalomból:
Hollóházáról mindenkinek a porcelán jut eszébe elsőnek. Az apáról fiúra szálló hagyomány, a porcelángyártás történetének bemutatására a gyár alapításának 150. évfordulóján megnyitott Porcelánmúzeum a legméltóbb helyszín.

Miről árulkodik egy múmia? Hány ezer éves titkokat rejt egy bebalzsamozott test? A mai modern technika segítségével egy nemzetközi kutatás résztvevői szinte teljes sorsokat, életutakat rekonstruálhattak. A Múmiák csodálatos világába a Természettudományi Múzeum nyújt betekintést.

Európai turnéján a világzenei koreai formáció, a SUM, azaz lélegzet Magyarországon is koncertezett. Tradicionális koreai hangszerek és modernitással fűszerezett egyedi dallamvilág jellemzi a törékeny, légies duó játékát.

Töredéknyi faszobroktól a hatalmas szárnyasoltárokig terjed a Magyar Nemzeti Galéria késő középkorba kalauzoló kiállítása. A gótikus belsőben helyet kapó gazdag tárlat a gyönyörködtetés mellett a múlt művészetének értelmezését is magában foglalja.

reperto-ART (252. rész)
A 2014.10.23 -i adás

A tartalomból:
Fiataloktól – fiataloknak. A Pesti Magyar Színház akadémistái rendhagyó módon emlékeznek meg az '56-os eseményekről. Előadásuk frissen, fiatalosan idézi fel a tragikus élményeket, így a múlt átélhetővé, aktuálissá válik a kortársak számára.

Rejtő Jenő egyedi stílusa utánozhatatlan, eddig hiába próbálta nyelvi humorát visszaadni film vagy színdarab – a Budapesti Művelődési Központ azonban egy paródiakiállításban találta meg a titok nyitját, amivel hűen meg lehet idézni a ponyvakirályt.

A Honvéd Kulturális Központ változatos rendezvényekkel emlékezett meg a száz éve kirobbant I. világháborúról – az eseménysorozat záróprogramja egy időutazásra csábító swingkoncert volt, amely a két világégés és a boldog békeidők hangulatába kalauzolta vissza a hallgatókat.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem bábtervező hallgatói minden évben egy színes válogatás keretein belül mutatják be legjobban sikerült munkáikat. Idén semmi nem szabhatott határt fantáziájuknak: erről árulkodik az Országos Színháztörténeti Múzeum Báb-el kiállítása is.
reperto-ART (251. rész)
A 2014.10.16 -i adás

A tartalomból:
Az I. világháború centenáriumán számos rendezvény emlékezik meg a száz éve történt eseményekről. A Hadtörténeti Múzeum vándorkiállítása magyar szemszögből mutatja be a négy év legfontosabb állomásait.

Egyedülálló fényképeket készít Bakó Gábor: több száz méter magasságból fotózza repülőterek, repülősportok hétköznapjait. Képein és témáin egyaránt találkozik a hobbi és a szakértelem. A fotókból és repülési alkatrészekből a Közlekedési Múzeum rendezett kiállítást.

A Szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola egy-egy hangversennyel várja vissza egykori hallgatóit. Bartha Mátyás is itt kezdte klasszikus zongoratanulmányait, mára improvizatív jazz-zenészként ad koncerteket – legutóbb az Alma Mater sorozat keretein belül.

A 150 éve elhunyt Madách Imre nevével már összeforrt drámai költeménye, az Ember tragédiája. A Petőfi Irodalmi Múzeum egy számítógépes segítséggel újragondolt kiállítással emlékezett meg a költőről.
reperto-ART (250. rész)
A 2014.10.09 -i adás

A tartalomból:
Somogyi Győző munkásságát a kezdetektől fogva három témakör határozta meg: a vallás, a táj és a magyar történelem. Festményeiből, grafikáiból és rajzaiból álló hatalmas életművének a Vigadó Galéria tárlata ad otthont.

Interaktív kiállítással kívánja mélyíteni a gyermekek természetről szerzett ismereteit a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. A Varázserdő nagyítóval, óriásgombákkal és kisállatokkal kínál egy mesebeli és egyben oktató kalandot az érdeklődőknek.

Az unatkozó feleség, a munkamániás férj és a vadidegen szerető a színdarabok kedvelt eleme, akárcsak az in flagrantiból születő bonyodalom. A Pinceszínház Guppi című darabjának az abszurd, a tragikomédia és a keserédes felhang adja a specialitását.

Napjaink elmaradhatatlan szereplője a telefon. A Telefónia Múzeum világa azonban visszaröpíti a látogatókat azokba az időkbe, mikor a fadobozos készülék még luxusnak számított, és mikor még a telefonhírmondó határozta meg az életet.
reperto-ART (249. rész)
A 2014.10.02 -i adás

A tartalomból:
70 éve, 1944 júliusában bombatámadás érte a Közlekedési Múzeumot, megsemmisítve ezzel a gazdag tárlat jelentős hányadát. A múzeum emlékkiállítása a képi anyag mellett eredeti és egyben helyrehozhatatlanul sérült tárgyakkal eleveníti fel a pusztítást és az újjáépülést.

Egy nemzedékről nemzedékre hagyományozódó mesterség, egy ismeretlen, titokzatos világ, amelyben az állatok és a természet szeretete az első. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállítása a pásztorok múltján és jelenén kalauzolja végig a látogatókat.

Vérpezsdítő, lüktető ritmusú zene, és szenvedélyes, tüzes hangulatú tánc találkozásának lehetünk tanúi a Nemzeti Táncszínház előadásában: Krausz Alíz Maurice Ravel Bolerojára testesíti meg a kecsességet és a latinos temperamentumot.

A kivételes zenei érzékenységű Liszt Ferencet komponistaként tartjuk számon, ám szabadidejében egy másik művészeti ág vonzotta: a képzőművészet. A vizuális feltöltekezést műveibe is beemelte – a kapcsolatot a Liszt Ferenc Emlékmúzeum kiállítása jeleníti meg.
reperto-ART (248. rész)
A 2014.09.25 -i adás

A tartalomból:
Hányféle színe van a világnak? Turós Margaréta fotóin végtelen. A négy kontinensen életképeket kattintgató street photographer képeiből az Izraeli Kulturális Intézet tárt ezerszínű szociográfiai ízelítőt a nézők elé.

Mit jelent ma a luxus? A Szépművészeti Múzeum Múzeum+ sorozata ezúttal ezt a kérdést járta körül, méregdrága bútorok, ékszerek és más luxustárgyakon keresztül vizsgálva a vagyon státuszszimbólumát.

A katonaság elmaradhatatlan része a zenekar – azonban a székesfehérvári muzsikus alakulat formabontóan nem katonaindulókat, hanem jazzes-swinges nótákat játszik; legutóbb a Stefánia Palotában.

Az európai festészet vonásai elevenednek meg Gaál József alkotásain. A töredezett arcokon, maszkokon keresztül is emberi érzéseket sugárzó képi anyag két kiállítóteremben is megtekinthető: a Godot és az Eriscson is otthont ad a búskomornak tetsző alkotásoknak.
reperto-ART (247. rész)
A 2014.09.18 -i adás

A tartalomból:
Operaház, Szent István bazilika, Várkert bazár – káprázatos épületek, amelyek összeforrtak Ybl Miklós nevével. A 200 éve született építész emlékére ezúttal a Stefánia Palota galériája rendezett rendhagyó kiállítást.

Kondor Béla sokoldalúsága közismert: egyaránt alkotott festőművészként, grafikusként, íróként és költőként, de foglalkozott zenével és fényképészettel is. A Hegyvidék Galéria Öregdiák kiállítása a polihisztor művész kezdeti lépéseiből villant fel tárgyiasult pillanatokat.

Keleti kolorittal fűszerezett szerelmi sokszöggel nyitja évadát a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre Párizsban játszódó operettje, a Bajadér két éves oroszországi kirándulás után tér vissza megújult formában Budapestre.

Egy kiállítás, ami nem a tökéletességet keresi. Sőt, nyíltan vállalja a hibákat. A Casati Galériában megtekinthető arc- és testfotókon könnyedén követhető, hogyan lehet módosítani, torzítani egy-egy képet.
reperto-ART (246. rész)
A 2014.09.11 -i adás

A tartalomból:
Makovecz Imre organikus építészete egyedi és utánozhatatlan. Kimeríthetetlen fantáziája olyan természetes elemeket, népi motívumokat is képes volt felhasználni, amire korábban nem volt példa. A Vigadó Galéria az építészzseninek állít emléket.

Magyarország és Dél-Korea. Két távoli ország, két élesen eltérő kultúra – és mégis egy olyan közös kiállítás, amiben egybeolvad tradíció és modernizmus, nemzeti színek és interkontinentalitás. A találkozó színhelye a Koreai Kulturális Központ.

Egyed László igazi autodidakta, nonfigurativitást kereső realista művész. Rajzain ezúttal ruhadarabokkal, gyümölcsökkel és testrészekkel végez gondolatébresztő kísérleteket. A Testek és tárgyak kiállításnak a Három Hét Galéria ad otthont.

Az idén 12. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepének középpontjában a 100 éve kitört I. világháború áll. A koncertek és irodalmi bemutatók mellett a centenárium alkalmából világháborús gyűjteménykötet is megjelent.
reperto-ART (245. rész)
A 2014.09.04 -i adás

A tartalomból:
Szobrok, vázák, bútorok – tetszhalott tárgyak voltak egykor, de a restaurálás művészete műkinccsé varázsolta őket. A Magyar Nemzeti Múzeum a restaurátor hallgatók diplomamunkáiból tárt válogatást látogatói elé.

Geometrikus formák egybeolvadása és összeütközése jelenik meg a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület alkotóinak képein. A Vasarely Múzeum falain a konstruktivista művészek újabb és újabb értelmezésekkel társítva szabadon játszanak a térrel.

Idén 17. alkalommal kerül sor a Zsidó Nyári Fesztiválra. Felolvasóestek, koncertek, színdarabok és filmvetítések egyaránt szerepelnek a rendezvény programján, melynek nyitókoncertjét a Budapest Klezmer Band adta.

A zsoltártól egészen a rózsaszín regényig vezet a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása, melynek középpontjában a nők állnak. A hat blokkba rendezett tárlat azt vizsgálja, hogyan a századok során fonódott össze a nők társadalmi pozíciója művelődési lehetőségeikkel.