Partnereink:
Támogató:

A d1 tv médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Melanzs

Hetente jelentkező magazinunk aktuális, izgalmas, sokunkat érintő ügyekkel, eseményekkel, jelenségekkel foglakozik. Teszi ezt politikától mentesen, elfogulatlanul.

A Melanzs sokrétű műsor, melyben igyekszünk válaszokat találni a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre. Hiteles tükröt tartva mutatunk be életképeket, évfordulókat, adunk hírt tudományos-, kulturális- és sporteseményekről, fesztiválokról, egyszóval „közéletünk” legfontosabb történéseiről.

Melanzs - Közélet ízlés szerint (358. rész)
A 2014.12.30-i adás


Melanzs - Közélet ízlés szerint (357. rész)
A 2014.12.23 -i adás


Melanzs - Közélet ízlés szerint (356. rész)
A 2014.12.16 -i adás


Melanzs - Közélet ízlés szerint (355. rész)
A 2014.12.09 -i adás

A tartalomból:
A karácsonyi vásárok Európa-szerte az ünnepi hangulat beköszöntével járnak. Forraltbor- és ajándékárusok lepik el az utcát, a turisták száma pedig drasztikusan megugrik a környéken. Mit kínál Budapest két legnívósabb vására a látogatóknak?

A modern technika a látásunkat és azon keresztül a gondolkodásunkat is átalakítja. Futurisztikus, de már a kapuban álló eszközökön kereszül tekinthetünk be a virtuális valóság által kreált valóságba.

Urbánus környezetben az egyik legjobb téli kikapcsolódás a jégkorcsolya. A fővárosban akár szabad vagy fedett helyen, de rengeteg programmal kiegészítve szórakozhatunk és sportolhatunk.
Melanzs - Közélet ízlés szerint (354. rész)
A 2014.12.02 -i adás

A tartalomból:
Rövidfilmeket vetítettek az Uránia Nemzeti Filmszínházban november végén. A nemzetközi Faludi Filmszemlén szinte eltűnt a határ amatőr és profi alkotások között.

Ha problémát jelent napközben friss zöldségért és gyümölcsért járni, már éjszaka is megtehetjük Budapesten. Megnyílt az első esti piac, amely alkonyat után is bőséges választékot és színes forgatagot kínál.

Az egyik legnevezetesebb híd Budapesten, mégis keveset tudunk róla. A XIX. század mérnöki csúcsteljesítménye volt, de vajon milyen jövő előtt áll a Dunát átszelő Erzsébet híd?
Melanzs - Közélet ízlés szerint (353. rész)
A 2014.11.25 -i adás

A tartalomból:
A Magyar Tudományos Akadémia idén is ünnepli a hazai tudományokat. Milyen kihívások előtt állnak a kutatók és mit lát ebből a mindennapi polgár?

Amíg egyre többször ütjük le a billentyűket, a kézírásunk kikopófélben. Ez azonban hatással van az agyunkra. Mit nyerünk és mit veszítünk a szövegalkotás különféle módjaival?

Hideg és sötét napok, hosszú éjszakák. A depresszió kialakulásának lehetősége a téli hónapokkal nő meg a leginkább. Kis odafigyeléssel elkerülhetjük a veszélyt.
Melanzs - Közélet ízlés szerint (352. rész)
A 2014.11.18 -i adás

A tartalomból:
Gombamód szaporodnak itthon a startupok, de a rengetek nagyszerű elképzelés közül csak kevés jut el a megvalósításig. Policsányi István ötleteit azonban az internetezők is megszerették. Projektjükhöz az weben kerestek finanszírozókat, a várt összeget pedig jócskán túlszárnyalták.

Szinte minden nap eltöltünk néhány percet a tévékészülékünk előtt. A technológiai forradalom ezt a médiumot is elérte. Hogyan változik a tartalomfogyasztásunk és milyen jövő előtt áll az eszköz a felokosított tárgyak világában?

Lokális csoportok együttműködését segíti a legújabb magyar közösségi oldal, a miutcánk.hu. Az eddig ismeretlen szomszédok megoszthatják egymással eszközeiket és szaktudásukat, és az elvégzett munka után akár még közös programokat is szervezhetnek a felületen.
Melanzs - Közélet ízlés szerint (351. rész)
A 2014.11.11 -i adás

A tartalomból:
A fiatalkorúak számára kifejezetten szükséges a megfelelő gyümölcsbevitel fejlődésük szempontjából. Hogyan járulnak hozzá a helyes tápanyagbevitelhez a köznevelési intézmények?

A reggeli eszpresszónk közben leguán sétál a vállunkon, az újság felett pedig egy papagáj tekint vissza. Egyre több bisztróban nyújtanak társaságot háziállatok, hogy azok is nyugodt szívvel látógathassák a kávézókat, akik egy percig sem tudnak meglenni a házikedvencek nélkül.

A gyógyulás nem csak fizikai kezelés kérdése, ugyanannyira fontos lelkileg is felkészülni a rák elleni küzdelemre. A Magyar Rákellenes Liga közösségi programok útján próbálja felvértezni a betegeket.
Melanzs - Közélet ízlés szerint (350. rész)
A 2014.11.04 -i adás

A tartalomból:
Az autóvezetők biztonságának egyik záloga lehet a téli gumiabroncs a hideg hónapokban, mégis sokan ülnek volán mögé a megfelelő felszerelés nélkül. Elég figyelmet fordítanak a sofőrök a balesetmegelőzésre vagy szükség van a felvilágosításra?

Női betegségnek hitték, de egyre több férfinál is diagnosztizálják a csontritkulást. Mi az a néma kór? Meg lehet-e előzni és mit lehet tenni, ha már kialakult?

Naponta fogyasztjuk, de gyakran nem ismerjük eredetét. Hiedelmek és mendemondák terjednek az ásványvizek hatásai körül, de fontos, hogy ne dőljünk be mindennek.
Melanzs - Közélet ízlés szerint (349. rész)
A 2014.10.28 -i adás

A tartalomból:
A művészet túlszárnyal nemzetet és etnikumot, azok felett válik egyetemes kulturális értékké. Hogyan domborodnak ki így népek sajátosságai? A roma művészet terjedésére megannyi lehetőség kínálkozik, ugyanakkor az akadályokból sincs hiány.

Egyesek már fel sem figyelnek rá, mások pedig érdeklődve figyelik, amikor emberek jelnyelv segítségével kommunikálnak. Milyen fejlődésen esnek át ezek a közlésformák és tartogat-e reformokat a technológia a használóinak?

Hétvégi piacteret kínál az Antikplacc mindenkinek, aki szeretne műkincseket vásárolni vagy eladni. A kereskedésen túl az antikvitás világával is megismerkedhetünk hétről hétre megjelenő szakemberek tolmácsolásában, illetve tanácsot kaphatunk tárgyaink értékének felméréséhez.
Melanzs - Közélet ízlés szerint (348. rész)
A 2014.10.21 -i adás

A tartalomból:
Elsőfilmesek és a magyar mozgóképszakma legnagyobbjai is felvonultatják műveiket az első Magyar Filmhéten. Mindenki találhat magának csemegét: a televíziótól kezdve a nagyfilmen át, egészen az animációs filmekig szinte minden megtekinthető. Mit tartogathat még a jövő a hazai filmeseknek?

Hollóháza gyönyörű porcelánjai néha elveszik a fényt a település és környéke egyéb gyönyörűségeiről. Számos turisztikai útvonal és természeti látványosság teszi különlegessé az egybként is csábító községet.

Hogyan viselkedünk, ha az országot katasztrófa fenyegeti? Hová fordulhatunk és kinek a segítségével végezhetjük a mindennapi teendőket, amikor a megszokott dolgok nem állnak rendelkezésre? Menekülttábor-szimulációval készülhetünk fel Gyálon.

Melanzs - Közélet ízlés szerint (347. rész)
A 2014.10.14 -i adás

A tartalomból:
Rengeteg a kiadatlan üzlethelyiség Budapesten, pedig akadnak vállalkozók. Fiatal ötletgazdák próbálhatták ki magukat, hogyan állják a sarat egy saját boltban.

Akár a sötét középkorba is visszasüllyedhetünk. Ezt állítja több szakember is, amikor a napkitörések hatásait vizsgálják. Vajon tényleg ennyire kiszolgáltatottak vagyunk?

Szinte észre sem vesszük, de térfigyelő kamerák pásztázzák mozdulatainkat. Mit látnak és mit láthatnak a monitor előtt ülők?


Melanzs - Közélet ízlés szerint (346. rész)
A 2014.10.07 -i adás


Melanzs - Közélet ízlés szerint (345. rész)
A 2014.09.30 -i adás


Melanzs - Közélet ízlés szerint (344. rész)
A 2014.09.23 -i adás

A tartalomból:
Ha van valami minden nap a kezünkbe kerül, az a készpénz. Szeptember elsejétől pedig már az új tízezres bankjegyeket is forgathatjuk. Miért volt szükség a régi javítására és mit kell tennünk, nekünk, állampolgároknak?

A filmeket szeretjük, hiszen kikapcsolnak, megnevetettnek, elborzasztanak, elgondolkodtatnak - arra viszont talán nem is gondolunk, hogy a filmkészítés egyben nevelő hatással is bírhat, a csoportpszichoterápia eszköze is lehet. Középiskolás fiatalok vettek részt egy kísérleti filmszemlén.

Sokféle módon lehet színesebbé és játékosabbá tenni a tanítást. A Hagyományok Házában arra láthatunk példát, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusok mennyit meríthetnek a néphagyományokból és hogyan szolgálhatják ezekkel a közösség javát.