Partnereink:
Támogató:

A d1 tv médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.


Kortárs Korzó

A Kortárs Korzón tradicionális tárlatokat és kísérletező kiállításokat csodálhatunk, magányosan és közösségben alkotó művészekkel találkozhatunk.

A Kortárs Korzó riportjaiban széles palettán igyekszünk bemutatni, mi minden történik a művészet világában.  Tágítva a perspektívát beszámolunk koncertekről, táncelőadásokról, színházról és műfajtól függetlenül majd’ minden figyelemreméltó művészeti eseményről.

Kortárs Korzó (135. rész)
A 2014.12.26 -i adás

A tartalomból:
Paks nem elsősorban a képzőművészetéről él a köztudatban. Az atomváros pedig e tekintetben sem elhanyagolható hely. Ám a Kortárs Korzó műsorában most sajátos módon úgy mutatkozik be Paks, mint egy önmagában művészeti szemszögből is érdekes létesítmény területe. A riportból megismerhetjük a paksi múzeum színét, fonákját, sajátosságait. Érdemes rá időt szánni.

Bonta Gáspár elsősorban építész, de festőművészként is figyelemreméltó alkotó. Kortárs művészként érzékenyen reagál korunk lüktető ritmusára, és szuggesztív munkákkal bizonyítja: lehet modernnek lenni klasszikus alapokkal.

Orosz szenvedély, kavargó folklór, tüzes táncok. A Mojszejev együttes méltán népszerű hazánkban is. A virtuóz és professzionális produkcióval vendégszereplő társulat sohasem megy ki a divatból.

Hét fiatal fotográfus New Yorkban élő magyarok életéből örökített meg pillanatokat. A rögzített életképek az illanó élményeke által sokrétű mélységeket tárnak a néző elé. A külhoni fotók tárlata budapesti Robert Capa központban láthatók.
Kortárs Korzó (134. rész)
A 2014.12.19 -i adás

A tartalomból:
Fényben fürdeni! Panteisztikus révület! A természet adta fortélyokkal a művészet felmagasztosul. Milyen egyszerű: fényt és árnyékot kell mesterien komponálni. A téma már csak ürügy, apropó. (Azért nem árt abban sem a lelemény!) Mindezt itt és most megtapasztalhatjuk...

Ír, rajzol, fest. A teniszező Federert, Zeusz babaszobáját, a Másító inast. Csupa szellemi sziporka és attraktív láttató erejű ábrázolás. Závodszky Ferenc kiállítása az Aba-Novák Galériában.

Jel és jelbeszéd. Hagyomány és útkeresés. Sokféleség, amiben közös az érték keresés és teremtés. A Mazart Galériában a Magyar Festők Társaságának országos tárlata látható.

A digitális fotózás csodákra képes. Ám ezzel szemben a régi technikák - úgy mint dagerrotípia, antrakotípia - még varázslatosabb látványokat mutatnak. Mai alkotók bizonyítják a Mai Manóban, hogy az újnál is frissebb lehet - a régi.
Kortárs Korzó (133. rész)
A 2014.12.12 -i adás

A tartalomból:
Bőrből műveket készíteni sajátos műfaj. Fontos lenne érinteni, hiszen az anyag éppen tapintásával közöl információkat. Ám a műalkotás éppen, hogy érinthetetlen. E sajátos kettősség által egyszerre intim és transzcendens egyszerre ez a műfaj.

Alkotásai egészen varázslatosak. A tradíciók mélységes mély kútjából merítkezik és álomszerűen tiszta derengésbe emeli választott témáit. Decsi Ilona képzőművészeti életműve a költészetből fakad, miközben poétikus üzenetei kozmikus távlatokba tartanak.

A tánc mulatság, amit járni és nézni is jó. Az Experidance olyan program, ami nemcsak élénkít, de a nézője lelkét is üdíti.

A japán fametszetek soha nem mennek ki a divatból. Népszerűségük titka az egyszerűség, a könnyedség, a virtuóz anyaghasználat. És ezenkívül még az is, hogy: tündériek.
Kortárs Korzó (132. rész)
A 2014.12.05 -i adás

A tartalomból:
A KOKSZ Műhely - bár a képzettársítás szinte kihagyhatatlan - nem a szénbányászat egyik intézménye. Kortárs Karikaturista és Szatirikus művészek csoportja. A tizenkilenc tagú alkotó csoport tagjai mind-mind markánsan más-más módon dolgoznak, közös viszont a szellemiségük. A világot, az életet groteszk módon látják, láttatják. A banálisban meglátják a mulattatóan különöst, az ünnepélyesben a bornírtat, az elkeserítőben lappangó fanyar humort... A jól ismertnek véltet úgy, hogy ámulunk: nahát, az erőszakosan önérvényesítő hatalmak félelmetes gömböce is kipukkasztható egy-egy apró - ám zseniális - bohóctréfával. A csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központban Gyulai Líviusz, Halász Géza és Fazekas Levente üdítően bölcs munkáit láthatjuk.

Kutatta az egyiptomi ábrázolások tradícióit, gyakorta saját maga készíti finom textúrájú papírjait. Ábrázolásai mitikus mélységekből merítenek motívumokat. Haraszti Zsófi lét és nemlét mezsgyéjéről tudósít talányosan sejtelmes munkáival.

Egy idősödő, hétköznapi nő találkozik ifjúkori szeremével. Mi lesz velük? A New York-i Broadwayn sikerrel futó darab Magyarországon is fájdalmas szépen mesél az életről. A Jó emberek főszereplője Amerikában Francis McDormand volt, nálunk Básti Juli alakítása teszi emlékezetessé a darabot.

A Várkert Bazár önmagában egy műalkotás. A régi pompáját napjainkban visszanyert épületkomplexumban minden kiállítás óriási előnnyel indul. Ami szép, az itt még szebbnek hat.
Kortárs Korzó (131. rész)
A 2014.11.28 -i adás

A tartalomból:
Hazájában, Ausztriában ünnepelt művész, nálunk alig ismert. Ezen módosít most a Magyar Nemzeti Galériában látható Arnulf Rainer kiállítás. A 85 éves művész életművét igyekszik érzékeltetni, Egyszerre klasszikus és avangárd alkotó, aki tradíciókra épít, folyamatosan meg-megújul. Izgalmas szellemi kaland minden kísérletező munkája, a gomolygó sejtelmek és a kozmikus törvények találkozásánál. Megnyugtat bizonyosságaival és felkavar, hogy mindenre úgy csodálkoztat rá, mintha gyerek kérdezősködne a világ teremtésénél. Rainer bölcs, de ezzel nem feszélyez, csak éppen nem hagyja annyiban. Azt sugallja, hogy érdemes tűnődni, mert a mindenségben rejtőző poézis ezáltal élhető meg.

A múltban minden szebb, jobb és szerethetőbb volt. Ez persze nem igaz. De a nosztalgia mégis szívre hat. Ha azt mondjuk: Azok a 10-es évek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez a válogatás nemcsak tanulságos, de szórakoztató is.

Bármi ami egy művészi kép témája, az mindig egy kicsit az alkotó önarcképe is. És minden ilyen megmutatkozás egyben annak a kornak a képe és dokumentuma is, amiben létrejött.

Baksa Soós János a legendás Kex együttes spiritusz rektora volt. A hajdani zseniális dalok nélküle, újrahangszerelve, de mégis az ő szellemét megidézve szólalnak meg. Nemcsak a veterán rockerek, de az újabb nemzedékek számára is szívdobogtató zenei élményt adva.
Kortárs Korzó (130. rész)
A 2014.11.21 -i adás

A tartalomból:
Animációs filmfesztivál az Urániában! Jó hír a műfaj kedvelőinek, s izgalmas különlegesség azoknak is, akik netán nem ismerik olyan nagyon az animációt. Nemzetközi mezőny, és ahogy szokott lenni, sok humor, sok bölcsesség és igényes mulattatás.

Afrika Európából nézve rejtelmes, félelmetes, egzotikus. Hogy még ennél is több, azt megmutatja egy festő képsorozata, amelyet egy barátja fotói nyomán készített.

Spanyol egzotikum, flamenco tánccal elmesélve a szív, a szenvedély titkait. Aki a koreográfiát írta, rendezte, és előadja, korunk egyik tündöklő tehetsége Pirók Zsófia.

Foltok, faktúrák, felületek. Egy festő kiállításán a színek által mélyedhetünk a kultúrák, tradíciók mélységeibe. Székács Zoltán munkái a Gogol Galériában.
Kortárs Korzó (129. rész)
A 2014.11.14 -i adás

A tartalomból:
Kedves tanárember. Szépen beszél, nyugodt, derűs. Amikor megnézzük képzőművészeti munkáit, meglepődünk. Stimmel a kedves, derűs, nyugodt lélek és az ábrázolt struktúrák sugallata. Ám a képek még mélyebbről építkeznek, s magasabb törvények felé mutatnak utat. Kiss Mihály művei szerethetően egyszerűek és bölcsek, mint a matematika.

A testvérek élete mitológiai, bibliai áthallásokkal örök téma. A Katlan tánc-csoport mozgással, zenével, prózával vállalkozik a szinte lehetetlenre, hogy megjelenítse ezt a témát, drámai és epikus karaktereivel.

Két fiatal fotográfus tárlata az Országos Széchenyi Könyvtárban. Mindketten saját világképet láttatnak, más-más szemlélettel, ám Elek Orsolya és Timár Gergely megragadott látványaiban közös, hogy a talmi siker vonzásának semmi esélyt nem hagynak.

Osztrák-magyar közös kortárs tárlat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A Barcsay teremben igazolódik a névadó hajdani mester intelme: nem a megtanult tudást, hanem a lehetetlent kell minden munkával megkísérteni.
Kortárs Korzó (128. rész)
A 2014.11.07 -i adás

A tartalomból:
Akadémiai tanulmányok. Klasszikus esztétikai alapvetés. Művészet a tudományosság installációján. Amit tudunk, azt átéltetni az alkotás misztériumával. Azt is érzékeltetni, amit szavakkal elmondani nem lehet.

Egy fotográfus, aki nemcsak a láthatót jeleníti meg. Portréin a jellem karakterén túl a személyiség rejtett üzenetét is előhívja. Déri Miklós műtermében jártunk.

Nóti Károly és Szenes Iván örökzöld zenés komédiája a ferencjózsefi békeidőkbe varázsolja nézőjét. A Karinthy Színház Nyitott ablaka időtálló mulatság, sok tánccal és poénnal.

A Molnár Ani Galériában a Rajzolt idő kiállítás filozofikus merengésre invitál. Kondor Attila és Mátyási Péter munkái esélyt adnak, hogy másként lássuk a világot, mint azt a tárlat megnézése előtt gondoltuk.
Kortárs Korzó (127. rész)
A 2014.10.31 -i adás

A tartalomból:
Az egész élet egy csurom dizájn. Kort, szellemet, kultúrát, életet és halált egyaránt átjár, meghatároz a formavilága. Ha épp melléfog egy dizájner, az is tanulságos, érdekes, időnként mulatságos. Hátha meg éppen ellenkezőleg!

Mátyás király szinonimája a magyar igazságnak. Lovas színházi előadásként pedig nemcsak belátjuk, de át is élhetjük e dicsőséges történelmi korunk lelkesítő világát. (Vagy legalább az illúzióját.)

A kortárs lengyel képzőművészet egyik jellegzetes, izgalmas szegmensét láthatjuk egy budapesti tárlaton. A Változások anatómiája egyszerre gondolatébresztő és esztétikai kalandtúra a vizualitás sejtelmes tájain.

Minden munkáján egyfajta önarcképet jelenít meg, bármilyen elvont szemiotikai jelentéseket használ. Varga Amár László virtuóz önvizsgálata azonban nem csak az alkotó személyiségének mélyrétegeiből búvárol, de a roppant külvilág eksztatikus állapotáról is tudósít.
Kortárs Korzó (126. rész)
A 2014.10.24 -i adás

A tartalomból:
Három művész. Közös kiállítás. A fekete szín elsődleges náluk. Az alakzatok, struktúrák, képi szerkezetek különbözőek, de mégis rezonálnak egymásra. Tárlat a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben látható.

Kelemen Zénó szobraival a szabad térben találkozhatunk. Alakzatai erőt, dinamizmust sugallnak, miközben expresszív munkáinak sajátos ritmusa az anyagban rejlő poézist is megjeleníti.

Álmok hídján mentem át. Egy tizenegyedik századi napló alapján Eötvös Péter írt operát egy érzékeny japán nő lelkéről. A különleges előadás Európában több helyen sikert aratott. Most Magyarországon is bemutatták.

Az Anker't egy divatos romkocsma, ahol a képzőművészet és a gasztronómia találkozott egy vidám rendezvény keretén belül. Ahogy az a művészetben olykor megtörténik, számos meglepetés is létrejött.

Kortárs Korzó (125. rész)
A 2014.10.17 -i adás

A tartalomból:
Lehet-e Auschwitz után verset írni? Az adornói kérdésre talán nincs is egyféle válasz. A művészet azonban nem lehet kirekesztve a legnehezebb szívvel megragadható témákból sem. A Ludwig Múzeum kiállítása, a Csend, mintha segítene felfogni a felfoghatatlant.

Elmélyülten játszik az élet dolgaival. Egy csecsemő tiszta szívűségével, és gyermeki leleményességgel dolgozik a kortárs magyar képzőművészet egyik legérettebb alkotója: Roskó Gábor.

Az alapképlet, hogy a különböző nemzedékek másként értékelik a család szerepét saját életükben. Vérbő olasz-amerikai komédia - amiben elszabadul a konyhaművészet is - a Belvárosi Színház előadásában.

A szigetszentmiklósi Patak művészeti csoport 15 éves. Jubileumi tárlatukon a klasszikus kép- és szoboralkotás tradicionális formái nem ritkán frissebbek a kísérletező munkáknál.
Kortárs Korzó (124. rész)
A 2014.10.10 -i adás

A tartalomból:
A népmese olyan a léleknek, mint csecsemőnek az anyatej. Aki esetleg nem szereti, még annak is jót tesz. A felnőttek szerethető - gyakorta lappangó - tiszta szívűbb énjét szólongatja. A népmese egyszerű, mint ahogy a madár dalol a fán. A népmese nem manipulál, mégis elhiteti, hogy a rossz veszít, a jó nyer. A népmesébe belealudni is megéri, mert olyan álmokba ringat, amikben saját magunkról is megtudjuk, hogy jóra és szépre törekszünk. Sőt. El is érjük őket. (Nincsen vége, fuss el véle.)

Vallja, hogy nem lehet a semmiből absztrakt híreket hozni. Amit megjelenít az egyszerre szól a láthatóról, és arról is, ami mögüle dereng sejtelmesen. Képeivel költőien mesél: Pintér András Ferenc, képzőművész.

Doberdó, egy fogalommá vált csatatér, az első világháborúban. Táncjátékkal megidézi a csata szellemét, poklát a marosvásárhelyi Maros művészegyüttes a MÜPÁ-ban.

Kísérletező kedv, lírai alkat, a dzsessz és az irodalom inspiráltja - mindez Dobos Éva munkáinak jellemzője. Fiktív terek című kiállításán a néző otthon érezheti magát legvirtuózabb fantáziáiban is.
Kortárs Korzó (123. rész)
A 2014.10.03 -i adás

A tatalomból:
World Press fotókiállítás. Katasztrófák gyönyörűen fényképezve. Látványos szörnyűségek, líraian láttatott bánatok. A világ sajtófotói évek - évtizedek - óta hasonlóképpen mutatják a hírek látványait. Egyszerre szörnyülködünk és ámulunk. Mennyi sötétség, mennyi fény!

A világ összes beosztottja jót mulathat a Karinthy Színház új bemutatóján. Ráadásul a darab a mindenkori főnököknek is szolgál vidámsággal. Aki pedig egyik csoportban sincs, az is jót szórakozhat a Whisky esővízzel előadásán.

A rideg valóság precíz ábrázolója. Megjelenített alakjai, tájai, tárgyai azonban nemcsak a realitásokról szólnak. Jakatics-Szabó Veronika festményei finom humorral nyitnak be a mindennapok látványai mögött rejtőző groteszk lélektani mélységekbe.

Az ember egész életében mást sem tesz, mint egyik megszentelt helyről a másikra megy. A zen-buddhista bölcsesség paradox igazsága igazolja: szakrális tereket bárhol találhatunk, csak épp meg kell találnunk az immanens szakralitást. Magasabb fokozat, ha már nemcsak ráleltünk, de fel is tudjuk mutatni, sőt: át tudjuk adni élményét a többieknek is.
Kortárs Korzó (122. rész)
A 2014.09.26 -i adás

A tatalomból:
Tolvaly Ernő a magyar neo-avangárd reprezentatív alkotója volt. Életművét mutatja be a Ludwig Múzeum. A kezdetektől - amikor Cézanne és mások hatása alatt táblaképeket festett - a performanszokon át, egészen a késői különös munkákig. Gazdag oeuvre, amely tanulságos, meghökkentő és tartalmas időtöltést kínál a nézőnek.

Tájkép fuldokló férfivel. A tragikus felhangú címmel dacolva, a Várfok Galéria új tárlata humorral teli, üdítően groteszk.

Rejtélyes reliktumok, talányos töredékek, korai kuriózumok. A Nemzeti Galéria Dada és szürrealizmus kiállításához kapcsolódva különleges kísérleti filmeket láthatunk a műfaj hőskorából.

Már életében klasszicizálódott életműve. Riportfotói, arcképei irodalmi ihletettségűek, fénnyel írt poézis. Balla Demeter korábbi fotográfiáit is érdemes újra megnézni.